Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Muhammed Talha Deniz
Köşe Yazarı
Muhammed Talha Deniz
 

Batı Balkanlar'da Neler Oluyor?

                                            BATI BALKANLAR'DA NELER OLUYOR?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Şüphesiz, son yaşanan gelişmelerden sonra Batı Balkanlar bölgesinde çatışma artık düşünülemez boyutlarda değildir. Avrupa Birliği  yıllarca süren ilerlemeyi korumak için harekete geçmelidir. Avrupa Birliği'nin, Batı Balkanlar bölgesine ilişkin genişleme müzakereleri duraklarken, Bosna-Hersek, Kosova ve Karadağ'ın karşı karşıya olduğu krizlerde endişe edici boyutlara yükseldi. Bu yılın Eylül ayında Sırbistan, Kosova sınırına zırhlı araçlar ve savaş uçakları konuşlandırarak 1999 sonrası askersizleştirmeyi hiçe saymaktadır.        Avrupa Birliği; Bosna Hersek, Kosova ve Karadağ’daki krizlerin ve gerilimlerin hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve Batı Balkanlar’da Sırbistan’a güvenmenin ne yazık ki yanlış yönlendirilmiş bir politika olduğunu dikkate almalıdır.   Sırbistan Balkanlar’daki siyasi sorunların çözümünde yardımcı bir müttefik değil; daha ziyade, onların ana nedenidir. Bu nedenle AB, istikrarsızlığı kışkırtmaktan Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic ve Sırp Hükümetini sorumlu tutan bir sınırlamaya geçmelidir.      NATO, bölgedeki varlığının şiddete karşı caydırıcı bir rol oynayacak kadar güçlü olmasını sağlamalıdır. Bu, asker sayısını artırmak anlamına geliyor. Bosna Hersek’teki EUFOR istikrar gücünün yalnızca yaklaşık 700 üyesi var ve bu yetersiz bir birlik.  Aynı zamanda, Kosova' da Bosna ile birlikte NATO'nun "Barış için Ortaklık Programına" kabul edilmeli ve bir an önce NATO'ya kabul edilmelidir.      Avrupa Birliği, sınırlarındaki tehdide uyanmalıdır. Kibar sözler olayı bir yere götürmez. Yaptırım tehdidiyle desteklenen sağlam bir yanıt, aktarılacak tek mesajdır. Sırbistan'ın şiddet tehditleri, etnik milliyetçilik ve soykırım inkarı, AB’nin alışılmış tuhaf sessizliği yerine açık ve hızlı kınama ile karşılık verilmelidir. Ayrıca ifadeler “her iki taraf” dilinde korumaya devam edilmemelidir.   Son olarak; Avrupa Birliği ve NATO evlerinin önündeki Balkanlarda istikrarı ve birliği sağlayamıyorsa, bir birliğin varlığından söz edebilir miyiz?
Ekleme Tarihi: 29 Kasım 2021 - Pazartesi

Batı Balkanlar'da Neler Oluyor?

                                            BATI BALKANLAR'DA NELER OLUYOR?                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Şüphesiz, son yaşanan gelişmelerden sonra Batı Balkanlar bölgesinde çatışma artık düşünülemez boyutlarda değildir.

Avrupa Birliği  yıllarca süren ilerlemeyi korumak için harekete geçmelidir.

Avrupa Birliği'nin, Batı Balkanlar bölgesine ilişkin genişleme müzakereleri duraklarken, Bosna-Hersek, Kosova ve Karadağ'ın karşı karşıya olduğu krizlerde endişe edici boyutlara yükseldi.

Bu yılın Eylül ayında Sırbistan, Kosova sınırına zırhlı araçlar ve savaş uçakları konuşlandırarak 1999 sonrası askersizleştirmeyi hiçe saymaktadır.

 

     Avrupa Birliği; Bosna Hersek, Kosova ve Karadağ’daki krizlerin ve gerilimlerin hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve Batı Balkanlar’da Sırbistan’a güvenmenin ne yazık ki yanlış yönlendirilmiş bir politika olduğunu dikkate almalıdır.

 

Sırbistan Balkanlar’daki siyasi sorunların çözümünde yardımcı bir müttefik değil; daha ziyade, onların ana nedenidir.

Bu nedenle AB, istikrarsızlığı kışkırtmaktan Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic ve Sırp Hükümetini sorumlu tutan bir sınırlamaya geçmelidir.

 

   NATO, bölgedeki varlığının şiddete karşı caydırıcı bir rol oynayacak kadar güçlü olmasını sağlamalıdır. Bu, asker sayısını artırmak anlamına geliyor.

Bosna Hersek’teki EUFOR istikrar gücünün yalnızca yaklaşık 700 üyesi var ve bu yetersiz bir birlik. 
Aynı zamanda, Kosova' da Bosna ile birlikte NATO'nun "Barış için Ortaklık Programına" kabul edilmeli ve bir an önce NATO'ya kabul edilmelidir.

 

   Avrupa Birliği, sınırlarındaki tehdide uyanmalıdır.

Kibar sözler olayı bir yere götürmez. Yaptırım tehdidiyle desteklenen sağlam bir yanıt, aktarılacak tek mesajdır.

Sırbistan'ın şiddet tehditleri, etnik milliyetçilik ve soykırım inkarı, AB’nin alışılmış tuhaf sessizliği yerine açık ve hızlı kınama ile karşılık verilmelidir. Ayrıca ifadeler “her iki taraf” dilinde korumaya devam edilmemelidir.

 

Son olarak; Avrupa Birliği ve NATO evlerinin önündeki Balkanlarda istikrarı ve birliği sağlayamıyorsa, bir birliğin varlığından söz edebilir miyiz?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burokratika.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.